Met Touwtje Springen Afvallen?

Hoe Jij Jezelf Slank Springt

1126_2Is touwtje springen een sport of een spelletje? Het ligt eraan wat je doel is! Iedereen heeft als kind wel eens touwtje gesprongen en dit was dan vaak als spelletje, maar er zijn volwassenen die touwtje springen zien als sport, goede work-out of ideale afvalmethode.

Mensen die touwtje springen zullen inderdaad merken dat je hier ontzettend veel vet mee kan verbranden. Aangezien touwtje springen vaak wordt vergeten, wil ik jou eraan herinneren dat als je wilt afvallen, je touwtje springen zeker een keer moet proberen. Ook leg ik jou in dit artikel uit wat de voordelen zijn van afvallen met touwtje springen en deel ik een schema.

 

Inhoud van dit artikel:

Waarom afvallen met touwtje springen zo effectief is

Sommige mensen worden al moe bij de gedachte aan touwtje springen. Dat is ook niet zo gek, want touwtje springen is erg intensief. Dat is gelijk ook de reden dat afvallen met touwtje springen zo effectief is. Boksers en andere topatleten weten dit ook en gebruiken touwtje springen niet alleen om een laag vetpercentage te houden, maar ook als warming-up en om sterker en fitter te worden.

Touwtje springen is zo intensief, omdat je werkelijk elke spier in je lichaam gebruikt. Van je kuiten tot je buikspieren en van je armen tot je billen. Alles wordt sterker en strakker. Met touwtje springen zal je dus niet alleen afvallen, je zal er ook atletischer gaan uitzien. Daarbij werk je ook tegelijk aan je conditie en uithoudingsvermogen.

Al deze processen kosten veel energie en daardoor worden er dus veel calorieën verbrandt en is dit een hele effectieve manier om af te vallen.

Hoeveel calorieën verbrand je met touwtje springen?

Je verbrandt ongeveer 0,14 calorieën per kilo, per minuut. Als jij dus 85 kilo weegt en tien minuten gaat touwtje springen, dan verbrand je al 112 calorieën. Vergeleken met andere sporten, zoals hardlopen, zwemmen of fietsen, is dit erg veel.

Uiteraard kan je touwtje springen op verschillende tempo’s doen, dus het is mogelijk om nog meer calorieën te verbranden dan in het genoemde voorbeeld.

Voordelen met touwtje springen afvallen

Naast het feit dat je met touwtje springen snel kan afvallen, zijn er nog veel meer voordelen aan verbonden:

 • Goedkoop
  Er is bijna geen sport dat goedkoper is dan touwtje springen. Het enige wat je nodig hebt is een goed springtouw! Ook zijn goede schoenen belangrijk, maar meer dan dat heb je echt niet nodig.
 • Weinig ruimte
  Een crosstrainer of andere fitness apparaat neemt permanent ruimte in. Touwtje springen kost alleen wat ruimte wanneer je er daadwerkelijk mee bezig bent. Je hebt daarbij maar ongeveer 2 vierkante meter nodig. En als je klaar bent, ruim je het touwtje net zo makkelijk weer op.
 • Weinig tijd
  Touwtje springen kost niet alleen minder tijd dan hardlopen, wandelen of zwemmen of dezelfde hoeveelheid calorieën te verbranden. Je hoeft er ook de deur niet voor uit. Dat scheelt weer de nodige voorbereidingen te doen, die je vaak wel hebt bij andere sporten.
 • Niemand hoeft het te zien
  Als je gaat sporten, betekent dat bijna altijd dat je andere mensen tegenkomt. Het kan zijn dat je daar niet altijd zin in hebt. Omdat je touwtje springen overal kan doen waar je ook maar een beetje ruimte hebt, zoals in huis of in de tuin, betekent dat dat niemand jou hoeft te zien tijdens het touwtje springen.

Nadelen met touwtje springen afvallen

Helaas zijn er ook nadelen aan afvallen met touwtje springen:

 • Veel overgewicht
  Als je meer dan 20 kilo aan overgewicht hebt, dan wordt touwtje springen niet alleen erg lastig, het is ook niet goed voor je gewrichten. De klap die je lichaam telkens krijgt bij het landen na de sprong wordt dan teveel. Ga dan eerst met fietsen, wandelen of eventueel joggen beginnen om af te vallen en ga in een later stadium nogmaals kijken of je met touwtje springen kan gaan afvallen.
 • Intensief
  Touwtje springen is erg intensief en daarom moeilijker om aan te beginnen, zeker als je het niet zo goed kan. Probeer je daar toch niet door te laten afschrikken, want ben je eenmaal een paar weken op weg, dan zal het touwtje springen je al veel gemakkelijker afgaan.
 • Blessuregevoelig
  Door het vele springen kunnen er pijntjes ontstaan in de knieën of enkels. Stop dan direct en wacht totdat het helemaal over is. Hierdoor kan je wellicht even geen touwtje meer springen, maar ga dan tijdens deze periode een sport doen waarmee je je gewrichten zo min mogelijk belast, zoals zwemmen of fietsen.

Schema met touwtje springen afvallen

Je kan natuurlijk eerst kijken of je 5 minuten lang achter elkaar kan touwtje springen. Probeer dan in deze 5 minuten in ieder geval 250 sprongen te maken. Echter, als je sneller vet wil verbranden met touwtje springen is het slimmer om steeds korte momenten van rust te nemen, afgewisseld met zo intensief mogelijk touwtje te springen.

Ben je een beginner dan raad ik je het volgende schema aan:

 1. 2 minuten rustig touwtje springen (warming-up)
 2. 30 seconden rust
 3. 30 seconden touwtje springen (zo snel mogelijk)
 4. 30 seconden rust
 5. 30 seconden touwtje springen (zo snel mogelijk)
 6. Herhaal dit schema 10 tot 15 minuten lang

Een touwtje springen schema voor gevorderden en die ik erg fijn vind is deze:

 1. 3 minuten rustig touwtje springen (warming-up)
 2. 30 seconden rust
 3. 60 seconden touwtje springen(zo snel mogelijk)
 4. 30 seconden rust
 5. 60 seconden touwtje springen(zo snel mogelijk)
 6. Herhaal dit schema 15 tot 20 minuten lang

Doe deze schema’s minimaal 5 keer per week en je gaat ook nog eens gezonder eten, dan zal je waanzinnig snel resultaat gaan zien.

Alleen met touwtje springen afvallen niet aan te raden

Wist jij dat voeding het allerbelangrijkste is voor als je wilt afvallen? Om precies te zijn is afvallen 70% voeding en 30% beweging. Alleen met touwtje springen afvallen en zonder aanpassing van je voeding, zullen je inspanningen niet veel resultaat opleveren.

Met het gloednieuwe en moderne Vet Verbrand Geheimen boek, wat is gebaseerd op de nieuwste inzichten, kan je snel leren wat de meest ideale voeding is. Want regelmatig touwtje springen én gezonde voeding zal jouw lichaam omtoveren tot een vet verbrand machine.

Bron: echtgezondafvallen.nl