De push-up als ideale oefening

Een gezonde man moet zich 27 keer achter elkaar kunnen opdrukken. Maar wat voor nut heeft dat?

Het is goedkoop, je kunt het overal doen, het verbrandt calorieën snel, het verbetert je conditie en je traint je buikspieren: opdrukken.

pushupsEen betere conditie
De meeste bodybuilders hechten weinig waarde aan opdrukoefeningen (push-ups), omdat ze niet sterk spiervergrotend zouden zijn. Maar uit onderzoek blijkt dat simpele, goed uitgevoerde opdrukoefeningen een zeer effectieve manier zijn om je hele conditie te verbeteren. Dat geldt voor mensen van alle leeftijden – ook ouderen hebben veel baat bij opdrukoefeningen.

Onverwachte voordelen
Mannen die regelmatig push-ups doen, verliezen beduidend minder spierkracht bij het ouder worden. Een van de onverwachte voordelen van opdrukken zijn: sterkere polsen en een betere coördinatie tussen hersenen en armen.
Uit onderzoek aan de Universiteit van Michigan blijkt dat oudere mensen dankzij opdrukoefeningen minder kans lopen op letsel door vallen. Ze zijn veel beter in staat zichzelf op te vangen en door hun sterkere armen hebben ze minder kans op botbreuken.

De meerbuikige spier
Er zijn meer voordelen. Met push-ups versterk je niet alleen je armspieren, maar ook de spieren in je borst, rug, heupen, bekken, benen en vooral, je buik. Opdrukken versterkt in de buik met name de rectus abdominis, de rechte buikspier die ook wel meerbuikige spier wordt genoemd.
Zelfs de uitgangspositie van een push-up is al versterkend, waarbij je jezelf een tijdje met gestrekte armen en benen overeind houdt.

Fitte vrouw: 16 push-ups
Uit berekeningen van de Universiteit van Michigan blijkt dat een normaal fitte 40-jarige man zichzelf 27 keer zou moeten kunnen opdrukken, en een vrouw van dezelfde leeftijd 16 keer.
Zo fit is de moderne mens bepaald niet. De meeste mensen kunnen zichzelf niet eens opdrukken, zelfs veel jongens onder de 20 zijn er niet toe in staat.

Minimaal 1…
Steven Estes van de universiteit van Missouri heeft betere berichten. Volgens hem ben je al heel goed bezig als je elke dag 1 volledige push-up kan doen, dus jezelf met de armen vanaf de grond opdrukken, met gestrekte benen.
Estes roemt de ‘verjongende’ effecten van opdrukken. Hij vindt de gezondheidswinst zo groot dat hij meent dat elk mens, ook een man van 60 of 70, dagelijks minimaal 1 push-up moet kunnen doen. Vrouwen mogen van hem push-ups doen met gebogen benen, of met de knieën op de grond.

Aanrecht of trap
Als het opdrukken in het begin te zwaar is, leun dan eerst tegen bijvoorbeeld een aanrecht, met gestrekte benen, buig dan iets door de armen en duw jezelf weer terug. Zo ga je steeds een stapje verder. Je kunt het ook onderaan de trap doen. Begin bij de vierde trede. Zo duw je jezelf langzaam maar zeker naar een fitter lijf.

Bronnen: New York Times, Men’s Health USA (dokterdokter.nl)